Ποδηλασία και αδυνάτισμα, πως να χάσετε γρήγορα βάρος καίγοντας λίπος με το ποδήλατο σας….

Μια ‘’παραδοσιακή’’ συνταγή που έκαναν εμπειρικά οι παλαιότεροι και διαπίστωσαν πως αποδίδει ήρθε να  επιβεβαιώσει η επιστήμη, για χρόνια  λοιπόν οι παλιοί ξεκινούσαν  την πρωινή τους βόλτα χωρίς να έχουν λάβει πρωϊνό ξέροντας πώς με αυτή την μέθοδο ο οργανισμός »τα χάνει» αυξάνει τον μεταβολισμό και χρησιμοποιεί ως καύσιμο το αποθηκευμένο λίπος αντί για το γλυκογόνο , μη σας μπερδεύω όμως τα αποτελέσματα είναι αυτά που μιλάνε και λένε καλά λόγια.

Η μελέτη εν λόγο μελέτη έγινε από το πανεπιστήμιο του Bath σε δυο ομάδες υπέρβαρων ανδρών με 60’ λεπτά άσκησης . Η πρώτη ομάδα ήταν νηστική για 12 ώρες συμπεριλαμβανομένων των ωρών του ύπνου ενώ η δεύτερη είχε λάβει πρωινό  650 θερμίδων (πλούσιο σε υδατάνθρακα) δύο ώρες πριν την άσκηση. Και στις δύο ομάδες πήραν δείγματα από τον λιπώδες ιστό μία ώρα πριν την άσκηση και μια ώρα μετά την άσκηση για να γίνουν οι συγκρίσεις και να εξαχθούν τα συμπεράσματα.

 

Οι αποδείξεις βρέθηκαν στα γονίδια PDK4 και HSL όπου και τα δύο ενεργοποιούνται όταν το σώμα χρησιμοποιεί λίπος ως ενέργεια για την άσκηση. Έτσι λοιπόν οι άντρες που ξεκινούσαν την άσκηση νηστικοί είχαν αύξηση των γονιδίων αυτών ενώ στην δεύτερη ομάδα που είχε λάβει πρωινό υπήρχε μείωση. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο καίμε περισσότερο λίπος κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά θα μπορούσαμε (θεωρητικά) να χρησιμοποιήσουμε το λίπος ως κύριο καύσιμο για τον οργανισμό μας, εξηγεί ο μελετητής Dylan Thompson. Επίσης σημείωσε πως όταν ασκούμαστε με αυτόν το τρόπο (νηστικοί) οι λιπώδεις ιστοί είναι πολύ απασχολημένοι στο να καταναλώσουν το λίπος και έτσι καθυστερούν την καθιερωμένη λειτουργία που ξανασυγκεντρώνει το λίπος στο σώμα. Προσοχή όμως, αυτός η λειτουργία του οργανισμού έχει να κάνει μόνο με την προσωρινή καύση λίπους ως ενέργεια δεν μπορεί να γίνετε συνέχεια και δεν βελτιώσει την απόδοση ενός αθλητή.

 

Πηγη¨https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00006.2017

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *